Mala Ketting & Mala's

Mala ketting of armband van edelstenen en sandelhout. Handgemaakte boeddhistische mala’s voor meditatie of het tellen van een mantra. Gratis verzending!

 

Boeddhistische mala ketting of armband

Mala ketting of armband van edelstenen en sandelhout. Handgemaakte boeddhistische mala’s voor meditatie of het tellen van een mantra. Gratis verzending! Laat je inspireren door onze prachtige boeddhistische mala’s. Ze zijn zowel mooi om als ketting en als armband te dragen.

Wat is een mala?

De mala ketting is een Tibetaanse gebedsketting, traditioneel samengesteld uit 108 kralen. Dit heilige getal, diep geworteld in de spirituele tradities van zowel hindoes als boeddhisten, heeft een breed scala aan interpretaties. Voor velen symboliseert het een spirituele reis waarbij wordt geloofd dat de ziel 108 stadia doorloopt. Sommigen zeggen dat het bereiken van verlichting gelijk staat aan diepe meditatie waarbij men “mani padme hum” reciteert, met elke ademhaling, tot men 108 keer heeft geademd.  Deze prachtige mala wordt niet alleen voor zijn schoonheid gewaardeerd, maar ook voor zijn diepgaande spirituele betekenis.

Deze Tibetaanse gebedsketting van 108 kralen wordt vaak afgewerkt in de vorm van een kwastje dat symbool staat voor verlichting, het ultieme doel dat velen nastreven wanneer ze de mala voor meditatie gebruiken. Voor anderen betekent ‘tijd nemen voor reflectie’ meditatie. Het is een perfect hulpmiddel om je te begeleiden op je spirituele reis en je te helpen concentreren op je intenties en gebeden.

Hoe gebruik je een mala bij meditatie? Wat is mala spirit?

Een mala, ook wel bekend als een gebedssnoer in India, is een krachtig instrument voor meditatie en wordt vaak gebruikt om de tel niet kwijt te raken tijdens het tellen van de mantra’s. Om dit te doen, houd je de mala in je hand en gebruik je je duim en middelvinger om elke kraal te voelen. Je duim beweegt soepel over elke volgende kraal, terwijl je middelvinger helpt om het pad te leiden.

Als je rondgaat langs de mala tijdens meditatie, gebruik je meestal je middelvinger of ringvinger om na het reciteren van een mantra één kraal door te schuiven, zodat je je tel niet kwijtraakt. De guru kraal, vaak de laatste kraal, markeert het beginpunt. Wanneer je deze kraal bereikt tijdens je meditatie, draai je de mala om en begin je opnieuw vanaf de eerste kraal. Dit zorgt ervoor dat je blijft focussen op je meditatie en niet simpelweg de kralen aftelt. Volgens de Tibetaans boeddhistische traditie symboliseert de wijsvinger het ‘ego’ en wordt deze daarom niet gebruikt bij het tellen van de kralen, om de nadruk te leggen op bescheidenheid en nederigheid in de aanwezigheid van Boeddha.

Elke mala bevat een grotere kraal, bekend als de goeroe kraal, sumeru- of moederkraal, die een speciale rol speelt in het meditatieproces. Wanneer je de mala rond bent en deze kraal bereikt, keer je de mala om en beweeg je in tegengestelde richting. Deze grotere kraal functioneert niet als gebedskraal, maar dient als een keerpunt en eindpunt in je meditatierondes. Je mag nooit voorbij deze goeroekraal gaan. Het bereiken van deze speciale kraal wordt traditioneel gebruikt als een moment voor reflectie en bezinning op je meditatie. Het stelt je in staat om je aandacht te richten op je chakra’s en je geestelijke ontwikkeling, en biedt zo een moment van bescherming en inzicht tijdens je meditatiepraktijk.

Een essentieel onderdeel van het mediteren met een mala volgens de Tibetaanse traditie is het begrijpen van de ‘mala spirit’. Dit concept weerspiegelt de intentie of de spirituele energie die je mala bezit en ondersteunt je in je meditatieve reis. Elke kraal, elk materiaal heeft zijn eigen unieke energie en invloed. Bijvoorbeeld, een mala gemaakt van rudraksha zaden, die gezien worden als heilige elementen in veel oosterse tradities, wordt geassocieerd met bescherming en het vermogen om negatieve energie te verwijderen. Aan de andere kant hebben malas gemaakt met edelstenen vaak de vibraties en eigenschappen van die specifieke steen. Een mala met amethist kralen zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor kalmering en emotionele balans. Het is dus belangrijk om de ‘mala spirit’ te erkennen en te omarmen als een begeleidende kracht tijdens je meditatiepraktijk. Elk moment dat je de kralen tussen je vingers door laat glijden, wordt je herinnerd aan de spirituele energie en intentie die je mala bevat, wat je helpt om nog dieper in je meditatie te zakken.

Waarom heeft een mala 108 kralen?

Het merendeel van de mala’s, waaronder de tibetaanse boeddhistische mala en de rudraksha mala, bevatten 108 geregen kralen. Dit specifieke aantal heeft een speciale betekenis, alhoewel de interpretaties hiervan kunnen verschillen afhankelijk van de culturele en spirituele context. Voor veel hindoes en boeddhisten is het getal 108 heilig en vertegenwoordigt het een spirituele voltooiing. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat de menselijke ziel 108 stadia doorloopt op haar spirituele reis. Daarnaast associëren sommigen het bereiken van verlichting met diepe meditatie, die gepaard gaat met 108 ademhalingen per dag.

Vanuit een wiskundig oogpunt heeft het getal 108 een fascinerende reeks patronen en onderverdelingen die het tot een ideale keuze voor de mala maken. In de astronomie zien we ook het getal 108 opduiken: de diameter van de zon is ongeveer 108 keer de diameter van de aarde, en de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon is ongeveer 108 keer de diameter van de zon. Een vergelijkbare verhouding bestaat tussen de aarde en de maan. Kortom, de betekenis van de 108 kralen van een mala is veelzijdig en subjectief, wat bijdraagt aan de mala spirit. Vaak wordt een mala afgewerkt met een kwastje, wat dient als symbool van verlichting, dat vaak wordt nagestreefd tijdens meditatie met een mala.

Mala kopen van sandelhout, rudraksha, edelstenen en sierkralen

Het meest traditionele materiaal dat in Tibetaanse mala’s wordt gebruikt is sandelhout. Volgens boeddhistische leer, vertegenwoordigt dit rustgevende, geurige hout positieve vibraties en bevordert het innerlijke vrede en een positieve gemoedstoestand, elementen die centraal staan in oosterse religies zoals het boeddhisme.

Naast sandelhout, worden mala’s ook gemaakt van een verscheidenheid aan andere materialen. Edelstenen, bijvoorbeeld, worden vaak gebruikt om hun unieke energieën en symbolische betekenissen. Rudraksha kralen, die in het hindoeïsme als heilig worden beschouwd, worden ook vaak gebruikt in het maken van rudraksha mala’s. Bodhi zaden, een ander populair materiaal, worden gebruikt om hun connectie met het boeddhisme te symboliseren. Verschillende andere houtsoorten, zoals rozenhout, worden ook gebruikt in de vervaardiging van mala’s. Deze houten kralen hebben elk hun unieke betekenis en energie, waardoor elke mala een uniek spiritueel hulpmiddel wordt.

Mala ketting van rozenkwarts, amethist, tijgeroog, agaat of bergkristal

De edelstenen die in Tibetaanse gebedskettingen worden geïntegreerd, voegen niet alleen schoonheid toe, maar ook diepgaande spirituele betekenissen. Rozenkwarts, vaak geassocieerd met onvoorwaardelijke liefde en compassie, helpt bij het openen van het hartchakra, terwijl amazoniet een kalmerende energie uitstraalt die de ziel kan verzachten. Tijgeroog staat bekend om zijn vermogen om de drager te voorzien van moed en bescherming, vooral in tijden van onzekerheid. Agaat, met zijn veelkleurige lagen, bevordert emotioneel evenwicht en innerlijke stabiliteit. Bergkristal, een krachtige helende steen, wordt vaak gebruikt om andere stenen in de mala te versterken en de intenties van de drager te zuiveren. Door deze stenen te combineren in een Tibetaanse gebedsketting, wordt niet alleen een prachtig sieraad gecreëerd, maar ook een krachtig meditatief instrument dat de spirituele groei van de drager kan bevorderen.

Wie dragen er mala’s

Ondanks dat mala’s voornamelijk worden gedragen door mensen met een boeddhistisch geloof, kan iedereen deze mooie mala’s dragen. Je hoeft niet religieus of spirituele te zijn om deze gebedssnoeren te dragen. Daarom zie je steeds vaker dat mensen uit andere religies een mala kopen en deze dragen als armband of ketting.  De mala wordt dan als lange ketting gedragen of een paar keer om de pols gewikkeld zodat er een prachtige kralen armband ontstaat. Wij geloven dat je mala’s ook simpelweg kan dragen als een herinnering aan een voornemen die je voor jezelf hebt gesteld. En als je op zoek bent naar innerlijke rust voor lichaam en geest!

De mala’s van Wereldse Juwelen zijn fantastisch om te gebruiken voor meditatie, maar staan ook geweldig als sieraad. Onze authentieke mala’s zijn handgemaakt door ambachtslieden in Nepal en Tibet. De mala’s zijn gemaakt van verschillende houtsoorten en edelstenen. Door hun authentieke en mooie uiterlijk zijn onze mala’s ook zeer aantrekkelijk om te dragen als mala armband of mala ketting. Op die manier draag je de mala ook altijd bij je.

Een kralen ketting of mala ketting kopen bij Wereldse Juwelen

Bij Wereldse Juwelen kun je terecht voor een prachtige kralenketting of mala. Onze unieke stukken, met hun diepe betekenissen en spirituele connecties, zijn perfect om je meditatiepraktijk te verrijken of gewoon om een stijlvolle toevoeging aan je dagelijkse outfit te zijn. Elke ketting en armband is met de hand gemaakt, met aandacht voor detail en respect voor de traditionele technieken die worden gebruikt in hun vervaardiging.

Wanneer je besluit om een mala of kralenketting bij ons te kopen, wordt jouw bestelling met zorg verwerkt en met gratis verzending direct naar jou verzonden. We nemen de tijd om je aankoop als een cadeau in te pakken, zodat het ontvangen van je bestelling net zo plezierig is als het dragen van je nieuwe sieraad.

Ongeacht de gelegenheid, of het nu een speciaal geschenk is voor een geliefde of een traktatie voor jezelf, een handgemaakte mala of kralenketting van Wereldse Juwelen is altijd een goede keuze. Kies vandaag nog jouw perfecte sieraad uit onze uitgebreide collectie. We kijken ernaar uit om jouw bestelling met liefde te verpakken en naar je toe te sturen.

Go to Top