Sieraden uit Peru

Zilveren filigrain ring uit Peru met fijne bloesem

Zilveren filigrain ring uit Peru met fijne bloesem

 36,95

Voor deze zilveren ring legt onze edelsmid de artistieke verbeelding van een citrus bloesem vast. Hij roept voor deze ring de natuurlijke schoonheid op van een bloesem met gedetailleerde filigrain in fijn zilver.

Bepaal hier je ringmaat

Beschrijving

Voor deze zilveren ring legt onze edelsmid de artistieke verbeelding van een citrus bloesem vast. Hij roept voor deze ring de natuurlijke schoonheid op van een bloesem met gedetailleerde filigrain in fijn zilver. Bekijk ook de mooie bijpassende hanger en armband.

De filigrain techniek wordt in Peru van generatie op generatie doorgegeven. Het plaatsje Catacaos waar onze edelsmid zijn atelier heeft, is de traditionele filigrain techniek uitgeroepen tot nationaal cultureel erfgoed van Peru.

Afmetingen: het zilveren bloemetje heeft een een diameter van 1,8 cm.

Materialen: zilver (.950).

Land van herkomst: Peru.

Materiaalomschrijving

Wereldwijd worden er verschillende zilver legeringen gebruikt. Een legering is een mengsel van twee of meer metalen. Puur zilver is te zacht om te bewerken, waardoor het altijd met een ander metaal gemengd moet worden wil het zilveren sieraad zijn vorm kunnen behouden.

In Nederland en vele andere landen wordt het eerste gehalte zilver (.925) het meest gebruikt voor het maken van sieraden. Deze legering bestaat uit 92.5% puur zilver en voor 7.5% uit een ander metaal, meestal koper. In Peru wordt daarentegen .950 zilver het meest gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. Dit betekent dat de legering uit 95% puur zilver bestaat en voor 5% uit een ander metaal, in dit geval koper. Zilver is een wit metaal en aangezien .950 zilver meer puur zilver bevat dan .925 zilver hebben deze Peruaanse sieraden een nog mooiere witte kleur.

In Nederland is het hoogst erkende zilver gehalte .925, daarom is het niet mogelijk om sieraden met een zilver gehalte van .950 bij de Waarborg Edelmetaal te laten keuren en stempelen met een .950 keurmerk. Om die reden zijn onze sieraden uit Peru door de Waarborg Edelmetaal gestempeld met het eerste gehalte keurmerk .925 en ons meesterteken.

Wat is filigrain?

Catacaos is een stadje in het noorden van Peru dat al eeuwenlang volledig in het teken staat van filigrain. Deze techniek dateert uit de Pre-Inca tijd en is sindsdien van generatie op generatie doorgegeven. Catacaos is nationaal en internationaal zo beroemd om zijn fantastische filigrain technieken, dat dit ambacht als nationaal cultureel erfgoed wordt gezien. De edelsmeden uit Catacaos zijn hier bijzonder trots op, wat de identiteit van het stadje versterkt. De filigrain techniek vereist veel technische kennis en kunde om deze fijne en delicate sieraden te kunnen maken. Ook onze edelsmeden uit Catacaos beheersen deze techniek tot in de puntjes en hebben een prachtige collectie zilveren filigrain sieraden gemaakt.

Maar wat is filigrain nu eigenlijk? Filigrain is in de edelsmeedkunst een versieringstechniek waarbij het sieraad wordt versierd met heel fijn buigzaam draadwerk van zilver of goud. De naam is afgeleid van het Latijn. Filum betekent draad en granum betekent korrel. Filum spreekt voor zich, want filigrain is gemaakt van zeer dun draad. Maar waar komt de naam korrel vandaan? Bij filigrain worden twee zeer dunne zilveren draden om elkaar heen gedraaid waardoor het lijkt alsof het gedraaide draad uit allemaal kleine korreltjes bestaat.
Filigrain sieraden bestaan uit fijne stukjes draadwerk dat tot één geheel is gesoldeerd, met als resultaat prachtige decoratieve zilveren sieraden.

Een interessant feitje over deze versieringstechniek is dat uit 1 gram puur zilver een draad van 2 km lengte getrokken kan worden. Deze grote rek hangt samen met het gegeven dat puur zilver een zacht metaal is.

Symboliek

De Peruanen en de Inca’s omschrijven zilver al eeuwenlang als de tranen van de maan. De Inca’s gebruikten zilver om hun goden te eren, door veel zilveren sieraden te dragen hadden zij het gevoel dichter bij hun goden te staan.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Zilveren filigrain ring uit Peru met fijne bloesem” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel een vraag over dit juweeltje

We gebruiken je gegevens alleen om je een e-mail terug te sturen (privacyverklaring)

Misschien vind je deze ook leuk…

Go to Top