Tegenwoordig zijn er verschillende benamingen voor zilveren sieraden op de markt. Wat zijn al deze verschillende soorten zilver en wat betekenen ze? Na het lezen van dit artikel zal je beter begrijpen wat zilver is, welke soorten zilver er zijn en waarop je moet letten als je zilveren sieraden of andere zilveren artikelen koopt.

Wat is zilver?

Zilver is een prachtig edelmetaal met een witte glans dat alle andere metalen overtreft in kleur, warmtegeleiding en polijstbaarheid. Daarnaast overtreft zilver andere metalen in elektrische geleiding en in reflectie van kleur. Kortom, zilver heeft nogal wat kwaliteiten waarmee het andere metalen de loef af steekt.
In de scheikunde wordt het element zilver met het symbool Ag aangeduid, wat staat voor Argentum. Zilver is een metaal dat makkelijk te bewerken is, waardoor het zich eenvoudig laat omvormen tot gebruiksvoorwerpen en sieraden. Als het edelmetaal dan vervolgens mooi wordt gepolijst komt de mooie witte glans tevoorschijn waar zilver zo bekend om is. Een interessant feitje is dat uit 1 gram zilver en draad met een lengte van 2 km getrokken kan worden.
Zilveren wordt in vele landen gewonnen, maar de grootste producenten zijn Mexico, Peru en China. In Europa is Polen het grootst producerende land.

Fijn zilver is 99,9 puur zilver en is in deze pure vorm te zacht om zilveren sieraden van te smeden. Het zilveren sieraad zou zijn vorm verliezen waardoor er andere metalen aan het zilver toegevoegd moet worden om het sterker te maken. Koper is hiervoor een veel gebruikt metaal. Zilver dat is gemengd met één of meerdere metalen noemt men een legering. Door deze toepassing ontstaan er verschillende soorten zilver, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Verschillende soorten zilver

De Nederlandse wet schrijft voor dat sieraden en gebruiksvoorwerpen van edelmetaal zoals zilver, gekeurd moeten worden door een onafhankelijke instelling. Deze waarborgwet is in het leven geroepen zodat we gemakkelijk kunnen zien of we bijvoorbeeld met een echt zilveren sieraad te maken hebben of niet. De Nederlandse waarborg kent 3 zilvergehaltes, namelijk het eerste, tweede en derde gehalte zilver.

Het eerste gehalte zilver of .925 zilver

Het eerste gehalte zilver is een legering en bevat 92,5% puur zilver en 7,5% koper. Dit type zilver is het belangrijkste type zilver dat wordt gebruikt voor zilveren sieraden. Belangrijke argumenten hiervoor zijn de mooie witte kleur en de goede bewerkbaarheid. In Engeland wordt het eerste gehalte zilver Standard Silver genoemd en internationaal Sterling Silver. Het eerste gehalte zilver wordt gestempeld met het .925 keurmerk.
Hoewel .925 zilver vrijwel over de hele wereld als standaard wordt gezien voor het vervaardigen van zilveren sieraden zijn er natuurlijk ook uitzonderingen op deze regel. In Peru bijvoorbeeld wordt er door de edelsmeden voornamelijk met .950 zilver gewerkt. Deze legering heeft een nog mooiere wittere glans dan .925 zilver vanwege het hogere percentage puur zilver en is hard genoeg om prachtige zilveren sieraden van te maken. Deze legering zilver wordt gestempeld met het .950 keurmerk.

Het tweede gehalte zilver of .835 zilver

Het tweede gehalte zilver is een legering en bevat 83.5% puur zilver en 16,5% koper. Deze zilverlegering is wat kleur betreft minder mooi dan het eerste gehalte. Er is relatief veel koper aan het zilver toegevoegd waardoor er minder van de mooie witte kleur zilver behouden blijft. Deze legering wordt daardoor in veel mindere mate toegepast voor zilveren sieraden. Dit type zilver wordt gestempeld met het .835 keurmerk.

Het derde gehalte zilver of .800 zilver

Het derde gehalte zilver met een legering van 80% puur zilver en 20% koper wordt vrijwel alleen toegepast voor gebruiksvoorwerpen waar een hardere zilverlegering voor noodzakelijk is. Horlogekasten zijn hier een voorbeeld van, maar ook bestek en tafelzilver. Dit type zilver wordt gestempeld met het .800 keurmerk.

Zilveren sieraden die gemaakt zijn van de hierboven beschreven zilverlegeringen en die tevens een keurmerk bezitten kunnen zonder problemen als echte zilveren sieraden worden aangeschaft. Problemen geeft het pas als verkopers echt zilver voorwenden terwijl het dat niet is. Hieronder lees je daar meer over.

Verschillende benaming van zilver

Verzilverde sieraden

Nu je weet welke type keurmerken er zijn voor zilveren sieraden, kun je op een veilige manier zilveren sieraden kopen. Helaas komt het ook voor dat er zilveren sieraden worden aangeschaft waarvan later blijkt dat ze niet van zilver zijn gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verzilverde sieraden. Er is uiteraard niks mis met verzilverde sieraden zolang deze maar niet worden gekocht als echte zilveren sieraden. Verzilverde sieraden worden meestal gemaakt van koper of nikkel, waarbij het sieraad vervolgens wordt blootgesteld aan galvanisatie. Galvanisatie of electroplating is een methode die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp in dit geval het sieraad te bedekken met een laagje puur zilver. Het resultaat is een sieraad dat eruit ziet alsof het van .925 zilver is vervaardigd, maar het nadeel is dat tijdens het dragen het uiterst dunne laagje puur zilver slijt en het basismetaal koper of nikkel zichtbaar wordt. Een voordeel van verzilveren sieraden is dat ze een stuk goedkoper zijn dan echte zilveren sieraden.

Sieraden gemaakt van alpaca zilver

Een ander metaal dat wel eens voor zilver doorgaat is Alpaca zilver. Deze benaming kan voor verwarring zorgen, maar alpaca zilver is geen zilver. Het bestaat uit koper, zink en nikkel al heeft het wel een zilverkleurig uiterlijk. Alpaca zilver wordt ook wel Berlijns zilver, nikkelzilver, hotelzilver, nieuw zilver, Gero-zilver, argentaan en maillechort genoemd. Ook dit metaal wordt vanwege zijn kleur als basis gebruikt voor verzilverde sieraden.
Sieraden gemaakt van nikkel

Ook nikkel is een zilverwit metaal dat erg op zilver lijkt al heeft het soms een zeer lichte gele zweem. Een groot nadeel van nikkelen sieraden is dat veel mensen en met name vrouwen er allergisch voor zijn. Deze allergie zorgt voor uitslag op de huid. Omdat sieraden op de huid worden gedragen kan er door het dragen van deze sieraden contacteczeem ontstaan. Wees dus voorzichtig met het dragen van sieraden gemaakt van nikkel.
Ben je opzoek naar echte zilveren sieraden, laat je dan niet verleiden door de benaming van het type zilver maar ga voor het eerste gehalte zilver met het bijbehorende keurmerk.