Zilveren sieraden hebben tijdens het dragen, bewaren en reinigen speciale zorg nodig. Hier geven we enkele tips die nuttig kunnen zijn om je zilveren sieraden goed te onderhouden.

Bewaren van zilveren sieraden

Bewaar niet alle zilveren sieraden samen in een lade, maar berg elk sieraad apart op, bijvoorbeeld in een juwelendoos. Zo verklein je de kans op krassen en andere beschadigingen.

Dragen van zilveren sieraden

Draag je sieraden liever niet tijdens sporten, zwaar of vuil werk en douchen. Zilveren sieraden kunnen beschadigd worden door contact met schoonmaak middelen en chemische stoffen.

Breng parfum, make-up en haarlak aan alvorens  je je sieraden omdoet. Deze stoffen kunnen sommige steensoorten, parels en metalen aantasten.

Reinigen van zilveren sieraden

Om een zilveren sieraad zijn glans en schoonheid te laten behouden moet het regelmatig schoon gemaakt worden. De sieraden kunnen worden gereinigd met een lauw warm sopje met een milde zeep. Hierbij kun je eventueel een heel zacht borsteltje gebruiken om het vuil beter te kunnen verwijderen. Gebruik voor het sopje geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Omdat zilver reageert op zuurstof, kan er een gele en op den duur zelfs een zwarte aanslag ontstaan. Een glanzend zilveren sieraad kun je ook reinigen met een poetsdoek en zilverpoetsmiddel.

Shop zilveren sieraden

Edelstenen

Parels blijven mooi door ze te dragen, huidvet beschermt de parel tegen uitdrogen en verhoogt de glans. Helaas zijn er ook stoffen die de typische zachte parelglans verminderen, zoals zuur, transpiratie, cosmetica, haarlak, en parfum. Reinigen met een vochtige doek (zonder chemicaliën) is voldoende om de glans weer terug te krijgen.

Koraal en barnsteen zijn net als parels zogenaamde organische edelstenen. Deze zijn net als parels zacht en poreus en daardoor ook gevoelig voor cosmetica, haarlak en parfum. Ook hier is het reinigen met een vochtige doek de goede oplossing.

Ultrasone reinigers kunnen edelstenen en parels beschadigen.

Opaal bevat water en dient daarom beschermd te worden tegen extreme warmte en sterk licht om uitdroging te voorkomen. Opaal kan het beste in lauwwarm water met een milde zeep en een zacht borsteltje worden schoon gemaakt. Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen.

Turkoois, lapis lazuli, malachiet, seleniet, calciet, magnetiet en angeliet kunnen niet in water gereinigd worden. Omdat de stenen poreus zijn absorberen zij vocht maar ook zeep en chemicaliën, hierdoor kunnen de stenen onherstelbaar aan kleur verliezen.

Shop zilveren sieraden